sunnuntai 25. kesäkuuta 2017

Kaupunkijuhannuksen ompeluksia

Midsummer at home with a lot of sewin (scroll down for english) Tervehdys täältä raekuuron keskeltä! Onneksi olenkin mukavasti sisätiloissa... Jäätiin juhannukseksi ihan kotosalle, ja mukavastihan se aika on täälläkin mennyt. Aattona käytiin katsastamassa kokko, sitten on grillattu ja saunottu. Sateen ajaksi on löytynyt kivasti puuhaa ihan sisätiloista.
Varjosta valoon - täälläpäin kansalla on mahdollisuus kokoontua ihan oikeaksi ruuhkaksi asti Myllysaaren kokkoa katsomaan. Siitäpä se ilta sitten kirkastui ja olikin oikein kaunista.
Herkuteltiin perinteisesti, ihme ja kumma pysyin kyllä kohtuudessa!
Ei nyt tietenkään mitään kovin kevyttä syötävää laitettu, vaan aaton menu oli grillimakkaran ja possupihvin lisäksi maissia, sinihomejuustotäytteisiä herkkusieniä, parmesansalaattia ja jälkkäriksi ihan vaan jäätelöä. Eilen kokattiin unilohta ja tänään tulee pitsaa - vähän erilaista evästä kuin mitä mökillä syötäisiin.
Uhkaavista pilvistä huolimatta eilen oli loppujen lopuksi kuivaa ja ihan lämmintäkin, ja Nessikin pääsi ulkoilemaan. Aluksi se maastoutui omenapuun kylkeen ja kurkisteli varovasti aidantakaista elämää.
Sitten se seurasi vaistoaan ja mätti ruohoa masun täyteen! Että semmoinen petoeläin. Itse olen viihtynyt ompelukoneen ääressä. Päätin selvittää kovin äkäiseltä tuntuneen Elnani sielunelämää, joten auoin ruuveja ja tutkailin ja putsasin sen alaosat. Sitten puolasin alalankoja valmiiksi ja langoitin koneen tarkasti ohjekirjaa seuraten, samoin tarkastin langansäädöt. Ja kas: olenkin ilmeisesti laittanut alalangan aina vähän sinnepäin, tikkihän on tosiaan paljon parempi, kun langoittaa ohjeen mukaan. Täytyy siis todella pitää puolaa paikallaan ja vetää lankaa ulos sen 15 cm, niin se kiristyy oikein. Eipä ole tuon jälkeen tarvinnut säätöihin koskea, tosin kaksoisneulan kokeiluun ei rohkeuteni ole vielä riittänyt. Nautin nyt tästä, ja käytän tyytyväisenä joustavaa koristeommelta viimeistelyihin.
Ensimmäiset ompelukset oli tuunausta. Viime kesänä alesta sovittamatta hamstraamani Espritin t-paidat olivatkin pesun jälkeen liian lyhkäisiä. Otin kaveriksi Noshin nudea trikkoota ja sain, tadaa:
Mekkosen! Tässä on siis yläosana valmis t-paita, jonka pätkäisin sopivaan mittaan Janina-mekkokaavan avulla. (SK 9/2014) Sitten leikkasin kaveriksi helman samaisella kaavalla. Nopsa ja aivan kiva mekkonen.
Tuskinpa tätä korkkareitten kanssa käytän, vaan ihan arkimekkona varvassandaaleitten kanssa. 
Toinen liian lyhyt t-paita sai tuplahelman tuosta ensimmäisestä paidasta leikatusta osasta.
Heti otin käyttöön, ihan kiva arkipaita. Farkut on ostotavaraa KappAhlin alesta, ihanan pehmeät!
Allt om handarbete sömnadsmagasin 4/2017 paidan kaavalla valmistui kaksi erimittaista tunikaa Nanson kankaista. 
Oikeastaan tykkään tästä savannikuosista. Takana on samalla tavalla iso puu keskellä. Hmm, häiritsisikö tuo haaroissa oleva ryteikkö sitten...
Tämä menee vaikka rantakolttuna, jos sellaiselle nyt joskus vielä on tarvetta...
Janina-kaavalla valmistui vielä mekko Noshin Pyry-trikoosta.
Yksi emämoka tähän kyllä tuli. Tämä kaava kannattaisi leikata niin, että ensin helmaosat ja sitten muut, niin saa kankaan paremmin riittämään. Nyt tein väärässä järjestyksessä, ja puolet takahelmasta piti leikata väärään suuntaan. Onneksi kangas joustaa joka suuntaan, niin ei tuo käytössä haitanne, mitä nyt silmään sattuu...
Mukavia arkimekkoja tällä kaavalla tuleekin, teen näitä varmaan vielä moooonta....
Pieni virkkuutyökin valmistui viikolla. Nessi on ruvennut viihtymään laiskanlinnassamme, joten se kaipasi jotain suojaa. Aiemmin siinä on ollut isompi peitto, mutta se ei ollut kovin käytännöllinen mekanismituolissa. Tekaisin siis vain istuimen peittävän suojan isoäidinneliöistä. Lankana on paksu puuvilla-akryylisekoite Red heart Sun.
Nessihän ei mokomasta alkuun innostunut, vaan rynttäsi peiton tieltä ja makaili sen vieressä.
Kyllä se sopu sitten löytyi ja peitto saa olla ihan rauhassa.
We've spent the midsummer weekend comfortably at home. Went to see the bonfire at Myllysaari and barbecued, as the tradition goes. Nessi got to enjoy outdoors yesterday when it was dryer. I've spent some quality time with my sewing machine now that I finally learned more about how it functions. The stitch is nice so sewing is even enjoyable. At first I refashioned two too short t-shirts. One became a dress and another got a double hem. I also made two tunics (Pattern from Allt on handarbete sömnadsmagasin 4/2017 and fabrics from Nanso) and one dress (Pattern Suuri käsityö 9/2017 and fabric from Nosh). It didn't go perfectly but I guess all these pieces are wearable. I also crocheted a small blanket to cover armchair now that Nessi likes to nap on it. Nessi didn't appreciate the thought very much at first...
Viimeistelyä vaille olevia ompeluksia on vielä iso pino, niistä lisää sitten myöhemmin! Mukavaa keskikesää!   Have a happy midsummer! I'll be back with more crafts soonish, I believe!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti