sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Hellannupit kaakkoon ja joulukalenteri aikuiselle

Lauri Tähkän keväisen konserttisalikiertueen ja sen tällä viikolla myyntiin tulleiden lippujen kunniaksi viikon keittokirjana oli Tähkän Hellannupit kaakkoon (Otava 2015). Tähkällä on ravintolakokin koulutus, mutta kirjan reseptit ovat melko mutkatonta kotiruokaa; madekeittoa, smoothieita, uuniperunoita, lammasta, nutellamansikoita jne. valmistetaan enimmäkseen aika tavallisista tarveaineista.Reseptien lisäksi kirjassa on kauniita tunnelmakuvia ja onpa siellä kuva Tähkästä uimahousuissaankin. Mukava kirja hyllyyn kaikin puolin. Kaipasin nopeita ruokaohjeita, joten ensin tein sovelluksen Meikun ja Minden nuudelikanasta.Hmm, nuudeleita ja kanaa, juu, basilika unohtui kauppaan... Pakastimesta löytyi wok-vihanneksia, joten lisäsin niitä pussillisen. Ihan hyvin tämä maistui, ja oli mukava käyttää wokkipannua pitkästä aikaa.

Toisena kokeiluun pääsi Lempotoisen tattirisotto. Tatti on tässä ymmärrettävä väljästi. Otin pakastimesta kaksi pussia sieniä, joista toiset olivat kantarelleja ja toiset jotain ruskeita, hyvinkin mahdollisesti tatteja. Kuivaa valkoviiniä meillä ei nyt ollut, joten käytin pelkästään kasvislientä. Yrtitkin olivat kuivattuja eivätkä tuoreita. Lopputulos oli silti mahdottoman hyvää, kiitos ehkä mozzarellan ja parmesaanin.

Kirja säilyttää paikkansa hyllyssäni muutenkin kuin kuviensa vuoksi. Resepteissä on useampiakin kasvis- ja kalaruokia, joita haluan kokeilla - joskus kesällä ja alkusyksystä. Sen verran olen satokausikalenteriin ihastunut, etten millään pysty kokkaamaan Pastori Kääriäisen kesäkurpitsoja tähän aikaan vuodesta...

Varsin jouluisissa tunnelmissa täällä ollaankin. Ensimmäisen adventin kunniaksi lunta on pyryttänyt pitkin päivää. Kunnolla joulutunnelmaan pääsin myös piipahtamalla Joensuussa siskon luona ja Waltteri Torikan joulukonsertissa. On siinäkin upea laulaja. 

Siskon kanssa vaihdettiin ensimmäistä kertaa joulukalenterit; oltiin sovittu summa, jolla voi ostella kaikkea pientä, ja lisäksi saisi tehdä itse tai kaivella aarteita omista kätköistä niin paljon kuin huvittaa. Saadaan sitten kumpikin 24 pientä lahjaa, aika huippua!Sisko sai tällaisen satsin kankaisessa säilytyslaatikossa. Näissä on hyvin vähän itse tehtyä, kun joulukuu tuli taas aivan yllättäen... Onneksi olen tosi hyvä tekemään löytöjä kaupoista. Luulen, että sisko tykkää yllätyksistään, enimmäkseen...


Onneksi kiire yllätti myös siskon, vielä eilen illalla hän paketoi yllätyksiäni. Kaksi ensimmäistä ovatkin olleet oikein mieluisia, on kosmetiikkaa, jouluiset patalaput, uskomattoman sievä minikakku ja piparimuottikin. Yllätysten kokoaminen on ollut yhtä hykerryttävää kuin omien luukkujen avaaminenkin, joten kyllä tahdon tästä ihan perinteen.Tänään sisko sai tällaisen itse tehdyn tonttulakin. Tein tietenkin itsellenikin samanlaisen! 😁 Kangas on Paapiin joustocollegea ja kaava ilmainen Kotilieden sivulta. Tupsun tein tupsukehikon avulla ja sen kaverina on kulkunen, joka ei tosin oikein helise. Lakkiin tulee vain takasauma ja kaitaleen sauma, joten se on tosi nopsa ja mukava pieni ompeluprojekti, voin suositella! Saumurini tosin taitaisi kuitenkin tarvita uudet terät, sen verran nikotteli paksuimmissa kohdissa.

Mukavaa joulukuun alkua sinulle! Minulla on varsin menevä viikko edessä, mutta kirjoittelen taas kunhan ennätän...
----- 
This week's cookbook is by my favorite performer Lauri Tähkä, and I especially like its mushroom dishes. I tried the rissotto and chicken wok, which were both good but very different from the original recipies in the end.
My sister and I changed advent calendars of selfpicked if not selfmade surprises, and I just love the whole process so much! Today her surprise was a selfmade christmas hat, which was a really nice and quick sewing project! So obviously I made one for myself as well...Ei kommentteja:

Lähetä kommentti